Rekenen

Minuten aflezen op de klok; voor het hele uur

In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe de minuten verdeeld zijn op de analoge klok.

Minuten aflezen op de analoge klok

Goed oefenen met het klokkijken. Leren klokkijken.

 

In dit artikel wordt uitleg gegeven over de minuten voor het hele uur. In dit geval de minuten in het groene gedeelte van de klok.
 

Minuten voor het hele uur

Klokkijken. Minuten voor heel uur.


De grote wijzer wijst de minuten aan. Als de grote wijzer minuten aanwijst in het groene gedeelte van de klok, dan is het dus voor het hele uur. Je ziet dat deze minuten weer worden gegeven met de bolletjes en kleine cijfers op de klok.
 

Hoe laat is het op de klok?

​​5 voor 2. 5 minuten voor het hele uur. Leren en oefenen met het klokkijken.


Antwoord: 5 minuten voor 2.

De grote wijzer staat in het groene stuk. Dat betekent dat het "voor" het hele uur is. Om te weten hoeveel minuten het voor het hele uur is, tel je vanaf het hele uur (60 minuten) naar de grote wijzer toe. Hoeveel minuten zijn dit? In dit geval kun je zien dat dit 5 minuten zijn.


Online klokkijken. Minuten voor het hele uur leren.


Antwoord: 7 minuten voor 3.

De grote wijzer staat in het groene stuk. Dat betekent dat het "voor" het hele uur is. Om te weten hoeveel minuten het voor het hele uur is, tel je vanaf het hele uur (60 minuten) naar de grote wijzer toe. Hoeveel minuten zijn dit? In dit geval kun je zien dat dit 7 minuten zijn.

 

Niet elke klok geeft de minuten precies weer. Door de afbeelding "Minuten aflezen op de analoge klok" te gebruiken, kun je alsnog  weten hoe laat het op de klok is. Door de kleuren weet je namelijk of het over, voor half, over half of voor het hele uur is. 

 

Hoe laat is het ongeveer op de klok?

​​Klokkijken met minuten. Hoeveel minuten voor het hele uur?
 

Antwoord: Ongeveer 11 minuten voor 3 of  bijna 10 minuten voor 3. Je kunt de minuten niet precies zien, maar je kunt zien op de afbeelding "Minuten aflezen op de analoge klok" dat dit in het groene stuk valt. Dat betekent dat het "voor" het hele uur is. Het cijfer 10 staat gelijk aan 10 minuten voor het hele uur. Je ziet dat de grote wijzer bijna het cijfer 10 aanwijst. Het zal dan ongeveer 11 minuten voor 3 zijn. 


 

Minuten voor het hele uur
  • In de afbeelding  is dit het groene gedeelte.
  • De minuten 45 t/m 59 geven de minuten voor aan.
  • Op een klok die de minuten niet aangeeft kun je alsnog de tijd ongeveer aflezen.