Rekenen

Minuten later op de klok

Als het een aantal minuten later is, dan draait de grote wijzer van de klok precies zoveel plaatsen verder. De kleine wijzer verplaatst mee.

 

Minuten later op de klok

Minuten op de klok. Leren klokkijken. Hoe laat is het 20 minuten later?


Op deze klok is het kwart over 7. Hoe laat is het over 20 minuten? De grote wijzer verplaatst dus 20 minuten verder. Dit kun je doen door sprongen van 5 minuten te maken. Dit zie je in de afbeelding. 20 minuten later wijst de grote wijzer het cijfer 7 aan; gelijk aan 35 minuten of "5 minuten over half". De kleine wijzer verplaatst mee.

5 minuten over half. Klokkijken. Minuten later.
 

  • Het is 20 minuten later.
  • Het is 5 over half 8.


De grote wijzer verplaatst het aantal minuten verder. Het is belangrijk dat je voor jezelf een handige manier zoekt om te bepalen hoe laat het dan is. Als het 7 minuten later is, dan kun je een sprong maken van 5 minuten en nog 2 minuten. Als het 10 minuten later is, dan kun je twee sprongen van 5 minuten maken. Etc. Soms zijn de kloktijden al bekend en moet je bepalen hoeveel minuten hier tussen zitten. Een dergelijk voorbeeld zie je hieronder.

 

Hoeveel minuten later is het?

Minuten uitrekenen. Hoeveel minuten zijn er voorbij? Leren klokkijken.


Het is 5 minuten voor 8. De trein vertrekt. Hij komt om 17 minuten over 8 aan op het volgende station. Hoelang zit je in de trein? Tip: Plaats in gedachten de wijzers van de aankomsttijd op de klok. (zie afbeelding)
 

Hoeveel minuten is het later? Oefenen met het klokkijken. Online klokkijken.


Antwoord: Je zit 22 minuten in de trein. Als je in gedachten de wijzers van de aankomsttijd op de klok plaatst (zie afbeelding), dan kun je daarna bepalen hoeveel minuten hier tussen zitten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door sprongen van 5 minuten te maken. Na 4 sprongen van 5 minuten (20 minuten) is het kwart over 8. 2 minuten later is het 17 minuten over 8, dus in totaal zit je (20 + 2) 22 minuten in de trein.


 

Minuten later op de klok
  • De grote wijzer verplaatst ..... minuten verder.
  • De kleine wijzer verplaatst mee.
  • Zoek een handige manier om het aantal minuten verder te tellen; maak sprongen van 5 minuten of van een kwartier etc.
  • Als je moet bepalen hoeveel minuten er tussen twee kloktijden zit, dan kun je in gedachten de wijzers van de klok op de eindtijd plaatsen: Hoeveel minuten zitten hier tussen?
  • Het aantal minuten tussen die tijden kun je bepalen door ook sprongen te maken van bijvoorbeeld 5 minuten.