Rekenen

Getallen verbinden op de blinde getallenlijn tot en met 50

Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. In dit artikel staat de getallenlijn tot en met 50 centraal. 
 

Voorbeeld

getallen plaatsen op een getallenlijn tm 50 
Verbind de getallen op de getallenlijn.


In het stappenplan hieronder lees je hoe je getallen kunt verbinden op een getallenlijn waar de getallen ontbreken (blinde getallenlijn).
 

 
Stappenplan
1
Bekijk de getallenlijn goed
 

Bekijk eerst de getallenlijn. Wat zie je allemaal en wat weet je al? De getallenlijn uit het voorbeeld is bijna helemaal leeg, je kunt alleen de punten 0 en 50 zien op de getallenlijn. De getallenlijn bestaat uit 50 stukjes. Ieder stukje staat dus voor 1 getal.

2
Bepaal de belangrijke getallen
 

                      

getallenlijn tm 50


Je ziet dat de getallenlijn uit heel veel streepjes bestaat. Wanneer je ieder streepje één voor één moet tellen, duurt het heel lang om de getallen te verbinden. Het is daarom belangrijk dat je de belangrijkste getallen kunt bepalen. De dikgedrukte strepen geven de plek aan van die belangrijke getallen. Tussen de getallen 0 en 50, zie je 4 dikgedrukte streepjes. Daar komt steeds een tiental te staan. 0, 10, 20, 30, 40, 50.

3
Bepaal hoeveel er tussen de ingevulde getallen zit
 

 

 

Wanneer je bepaalt hoeveel er tussen de ingevulde getallen zit, weet je nog meer getallen en wordt het verbinden nog makkelijker. Tussen de tientallen staan 10 streepjes, dus staan in het midden van de al ingevulde getallen 5, 15, 25, 35 en 45.

4
Verbind de getallen op de getallenlijn
 

 

getallen verbinden op de getallenlijn


Je weet nu welke getallen bij de streepjes horen. Je kunt nu de getallen verbinden op de getallenlijn. 

 

 

Getallen verbinden op de getallenlijn tot en met 50
  • Kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. 
  • Als je getallen op de getallenlijn moet verbinden, moet je goed kijken naar de getallen op de kaartjes en naar de getallen op de getallenlijn die je wel weet. 
  • Bepaal eerst de belangrijke getallen die bij de dikgedrukte streepjes horen.
  • Bepaal daarna hoeveel er tussen de ingevulde getallen zit. 
  • Je kunt de overige getallen nu ook invullen.