Rekenen

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 100?

Kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn.  In dit artikel staat de getallenlijn tot en met 100 centraal. 
 

VoorbeeldWaar liggen de getallen ongeveer op deze getallenlijn?

 

 
Stappenplan
1
Bekijk de getallenlijn goed
 

Bekijk eerst de getallenlijn. Wat zie je allemaal en wat weet je al? Je kunt zien dat dit een getallenlijn is tot en met 100. Ook zie je dat deze getallenlijn is verdeeld in 10 stukjes. Er staan verder geen getallen bij deze getallenlijn.

2
Bepaal de getallen bij de streepjes
 

 

 


De getallenlijn is verdeeld in 10 stukjes. 100 : 10 = 10. Dat betekent dat tussen ieder stuk 10 zit. Bij het eerste streepje komt dus het getal 10 te staan. Daarna komt 20 enz. Je hebt nu de getallen bepaald die bij de streepjes horen. Je kunt nu makkelijker bepalen waar de getallen ongeveer moeten staan op de getallenlijn.

3
Vul de getallen in die dicht bij de al ingevulde getallen liggen
 

 


Het is handig om eerst de getallen te verbinden die dicht bij de getallen liggen die je al hebt ingevuld. In dit geval liggen de getallen 19, 35, 49 en 71 dicht bij de getallen die je al hebt ingevuld. Je kunt van deze getallen al bepalen waar ze ongeveer liggen.

 

4
Verbind de andere getallen op getallenlijn
 

 


Je kunt nu de overige getallen ook plaatsen op de getallenlijn. Je hoeft niet precies de juiste plaats te weten. Je moet het ongeveer bepalen. 

 


 

Getallen verbinden op de getallenlijn tot en met 100
  • Kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. 
  • Als je getallen op de getallenlijn moet verbinden, moet je goed kijken naar de getallen op de kaartjes en naar de getallen op de getallenlijn die je wel weet. 
  • Bepaal eerst de getallen die bij de streepjes horen.
  • Vul dan de getallen in die dicht bij de al ingevulde getallen liggen.
  • Je kunt de overige getallen nu ook invullen.
  • Je hoeft niet precies de juiste plaats te weten. Je moet het ongeveer bepalen.