Rekenen

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 20?

Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. In dit artikel staat de getallenlijn tot en met 20 centraal. In dit artikel lees je de uitleg over het ongeveer plaatsen van getallen op een getallenlijn. Je hoeft dus niet precies te weten waar de getallen horen.
 

Voorbeeld

Waar liggen de getallen ongeveer?

Waar liggen de getallen ongeveer op deze getallenlijn?


In het stappenplan hieronder lees je waar deze getallen ongeveer op de getallenlijn horen.


 

 
Stappenplan
1
Bekijk de getallenlijn goed
 

Bekijk eerst de getallenlijn. Wat zie je allemaal en wat weet je al? Je kunt zien dat dit een getallenlijn is tot en met 20. Ook zie je op deze getallenlijn 4 streepjes. Er staan verder geen getallen bij deze getallenlijn.

2
Bepaal het midden
 

 

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 20?


Bepaal welke getallen er bij de streepjes horen. Het is handig om eerst het midden te bepalen. Het midden van deze getallenlijn tot en met 20 is 10. Bij de andere streepjes horen dan de getallen 5 en 15. Je hebt nu de getallen bepaalt die bij de streepjes horen, dus kun je nu makkelijker bepalen waar de getallen ongeveer moeten op de getallenlijn.

 

3
Welke getallen liggen dicht bij het midden?
 

 

Waar horen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 20?


Het is handig om eerst de getallen te bepalen die dicht bij de getallen liggen die je al hebt ingevuld. In dit geval liggen de getallen 9 en 16 naast de getallen 10 en 15. Je kunt van deze getallen al bepalen waar ze ongeveer liggen.

 

4
Verbind de andere getallen op de juiste plaats
 

 

Getallen verbinden aan de getallenlijn tot en met 20


Je kunt nu de overige getallen ook plaatsen op de getallenlijn. Je hoeft niet precies de juiste plaats te weten. Je moet het ongeveer bepalen.

 

 

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 20
  • Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. Kinderen moeten getallen ook ongeveer kunnen plaatsen. Dit versterkt het getalbegrip.
  • Bekijk de getallenlijn eerst goed. Tot hoever gaat de lijn? Welke streepjes staan er al? Welke getallen horen hierbij?
  • Bepaal het midden en de getallen die bij de strepen horen. Verbind de getallen die dicht bij deze getallen liggen als eerste. Verbind daarna de overige getallen.