Rekenen

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 50?

Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. In dit artikel staat de getallenlijn tot en met 50 centraal. In dit artikel lees je de uitleg over het ongeveer plaatsen van getallen op een getallenlijn. Je hoeft dus niet precies te weten waar de getallen horen. 
 

Voorbeeld


Getallenlijn, ongeveer bepalen, blinde getallenlijn

 

Waar liggen de getallen ongeveer op deze getallenlijn?


 

 
Stappenplan
1
Bekijk de getallenlijn goed
 

Bekijk eerst de getallenlijn. Wat zie je allemaal en wat weet je al? Je kunt zien dat dit een getallenlijn is tot en met 50. Ook zie je op deze getallenlijn 4 dikke streepjes tussen de getallen 0 en 50. Er staan verder geen getallen op deze getallenlijn.

2
Bepaal de belangrijke getallen
 

 

blinde getallenlijn tot en met 50

 


Bepaal welke getallen er bij de streepjes horen. Tussen de getallen 0 en 50, zie je 4 dikgedrukte streepjes. Daar komt een tiental te staan, want als je telt met sprongen van 10, dan kom je na deze 4 streepjes uit bij 50.

3
Bepaal hoeveel er tussen de ingevulde getallen zit
 

 

blinde getallenlijn tot en met 50


Wanneer je bepaalt hoeveel er tussen de ingevulde getallen zit, weet je nog meer getallen van de getallenlijn en kun je de getallen makkelijker verbinden. Tussen de getallen 0 en 10, staat het getal 5, want de helft van 10 is 5. Tussen 10 en 20, staat het getal 15, enzovoort. 

 

4
Vul de getallen in die dicht bij de al ingevulde getallen liggen
 

 

blinde getallenlijn tot en met 50


Het is handig om eerst de getallen te bepalen die dicht bij de getallen liggen die je al hebt ingevuld. In dit geval liggen de getallen 6, 11, 19, 24, 39 en 41 dicht bij de getallen die je al hebt ingevuld. Je kunt van deze getallen al bepalen waar ze ongeveer liggen.

 

5
Verbind de andere getallen op de juiste plaats
 

 

blinde getallenlijn tot en met 50

 

 

 

Je kunt nu de overige getallen ook plaatsen op de getallenlijn. Je hoeft niet precies de juiste plaats te weten. Je moet het ongeveer bepalen.

 

Waar liggen de getallen ongeveer op de getallenlijn tot en met 50
  • Het verbinden van getallen op een getallenlijn vergroot je getalbegrip. Je moet ook weten waar de getallen ongeveer horen.
  • Bekijk de getallenlijn eerst goed. Tot hoever gaat de lijn? Welke streepjes staan er al? Welke getallen horen hier bij?
  • Bepaal daarna de getallen die daar tussen liggen.
  • Vul de getallen in die dicht bij de al ingevulde getallen liggen. Verbind daarna de overige getallen. Waar moeten ze ongeveer? Je hoeft het niet precies te weten.