Rekenen

Tijdzones en meridianen

​De aarde is verdeeld in verschillende tijdzones. Een tijdzone is een gebied op de aarde waar het dezelfde tijd is.
 

Voorbeeld

 tijdzones, meridianen, bovenbouw, rekenen oefenen

Karlijn is verhuisd naar Aruba. Haar beste vriendin, Maartje, belt haar 's ochtends om 10:00 uur op. "Hallo? Maartje? Ben jij dat? Waarom bel je zo vroeg?" zegt Karlijn. Zo vroeg?, denkt Maartje. Oh ja, dat klopt ook! Het is nog nacht op Aruba..


Voordat de tijdzones bestonden...
Heel lang geleden bestonden er nog geen tijdzones. De tijd werd bepaald door middel van de stand van de zon. Er waren geen afspraken gemaakt wanneer een dag begon of eindigde. Dit was best lastig wanneer je naar een ander land ging. Het kon namelijk zo zijn dat ze daar hele andere tijden hadden. Doordat mensen steeds meer gingen reizen en landen meer met elkaar gingen handelen, moesten er duidelijke tijdsafspraken worden gemaakt. De wereld werd verdeeld in tijdzones. 

 

Tijdzones, meridianen, bovenbouw, rekenen oefenen

 

De aarde draait in 24 uur om haar as. Dat geeft ons de 24 uur in een dag. Er zijn daardoor 24 tijdzones ontstaan, zodat het overal op de aarde 's ochtends licht wordt en 's avonds donker. Tegenwoordig bestaan er wel 40 tijdzones, omdat niet alle tijdzones een heel aantal uren van elkaar verschillen. Het komt ook voor dat tijdzones een half uur of drie kwartier van elkaar verschillen.


De strepen die de aarde opdelen in verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, een plaats in Engeland. Dat is internationaal zo afgesproken. Het is daar 1 uur vroeger dan in Nederland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later. Verder naar het westen wordt het steeds 1 uur vroeger. Dit gaat door totdat het precies 12 uur verschilt met onze tijd, omdat de aarde rond is. 
 

Tijdzones en meridianen
  • Een tijdzone is een gebied op de aarde waar het dezelfde tijd is.
  • De wereld is verdeeld in 24 tijdzones.
  • De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen.
  • De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later. Verder naar het westen wordt het steeds 1 uur vroeger.