Rekenen

Vul de driehoek in tm 40

Voorbeeld

Vul de driehoek in tot en met 40.

splitsen tot en met 40


Bij het invullen van de driehoek is het de bedoeling dat je de getallen die in de driehoek staan, bij elkaar optelt. De uitkomst van deze som noteer je in de vakjes buiten de driehoek.

 
Stappenplan
1
Gebruik het ingevulde getal in de driehoek
 

In deze driehoek is maar één getal ingevuld. Gebruik dit ingevulde getal en het antwoord daaronder om het andere getal van de driehoek te bepalen. Het antwoord op de som van deze twee getallen is 21. Het getal 18 staat al ingevuld. Wat moet je bij 18 optellen om 21 te krijgen? Deze som kun je uitrekenen door een erafsom te maken: 21 - 18 = 3. Dit klopt, want 18 + 3 = 21. Vul dit getal in op de lege plek in de driehoek.

oefenen met de basisbewerkingen

2
Maak gebruik van het volgende, ingevulde getal
 

Je hebt nu een nieuw getal in kunnen vullen in de driehoek. Met dit getal kun je vervolgens de volgende lege plek invullen. Het antwoord aan de rechterkant is 22. Je hebt het getal 3 in kunnen vullen. Wat moet je bij 3 optellen om 22 te krijgen? Deze som kun je uitrekenen door een erafsom te maken: 22 - 3 = 19. Dit klopt, want 19 + 3 = 22. Vul nu ook deze lege plek in de driehoek in.

rekenen in de onderbouw, online oefenen

3
Tel de getallen in de driehoek bij elkaar op
 

Je hebt nu de hele driehoek ingevuld. Je kunt nu ook het laatste hokje naast de driehoek invullen. Hiervoor moet je de getallen 19 en 18 bij elkaar optellen. De som wordt dan: 19 + 18 = 37. Je hebt nu alle lege plekken van de driehoek ingevuld.

getallen optellen, vul de driehoek in, splitsingen oefenen

 

Vul de driehoek in t/m 40
  • In de buitenste hokjes moeten de antwoorden van de som van de getallen in de driehoek staan.
  • Om erachter te komen wat er in de hokjes buiten de driehoek moet staan, moet je de getallen binnen de driehoek bij elkaar optellen.
  • Weet je het getal in het hokje en moet je een getal in de driehoek invullen? Maak dan een erafsom.
  • Gebruik de nieuw ingevulde getallen om de antwoorden te berekenen.

 


Online oefenen met dit onderwerp