Rekenen

Vul de driehoek in tm 20

Voorbeeld

Vul de driehoek in tot en met 20.

splitsingen maken


Bij het invullen van de driehoek is het de bedoeling dat je de getallen die in de driehoek staan, bij elkaar optelt. De uitkomst van deze som noteer je in de vakjes buiten de driehoek.

 
Stappenplan
1
Tel de getallen die in de driehoek staan bij elkaar op
 

Begin met het optellen van de twee getallen die al ingevuld zijn in de driehoek. Dit zijn de getallen 17 en 3. Tel deze getallen bij elkaar op, zodat je het hokje hiernaast kunt invullen. De som wordt: 17 + 3 = 20.

17 + 3 = 20, vul de driehoek in

2
Vul de lege plek in de driehoek in
 

In het hokje aan de rechterkant is het antwoord van de som al gegeven. Het antwoord van de som is 6. Wat moet je bij 3 optellen om 6 te krijgen? Deze som kun je uitrekenen door een erafsom te maken: 6 - 3 = 3. Dit klopt, want 3 + 3 = 6. Vul de lege plek in de driehoek in.

splitsen, sommen tot en met 20

3
Tel de getallen in de driehoek bij elkaar op
 

Je hebt nu de hele driehoek ingevuld. Je kunt nu ook het laatste hokje naast de driehoek invullen. Hiervoor moet je de getallen 3 en 17 bij elkaar optellen. De som wordt dan: 3 + 17 = 20. Je hebt nu alle lege plekken van de driehoek ingevuld.

verschillende sommen invullen, splitsingen in groep 2 en 3

 

Vul de driehoek in t/m 20
  • In de buitenste hokjes moeten de antwoorden van de som van de getallen in de driehoek staan.
  • Om erachter te komen wat er in de hokjes buiten de driehoek moet staan, moet je de getallen binnen de driehoek bij elkaar optellen.
  • Weet je het getal in het hokje en moet je een getal in de driehoek invullen? Maak dan een erafsom.

 


Online oefenen met dit onderwerp