Rekenen

Staafgrafiek aflezen [2]

Een grafiek is een soort plaatje waarin er informatie wordt gegeven door middel van lijnen en figuren. In een staafgrafiek wordt dit gedaan met staven. De lengte van de staven geeft de hoeveelheid van iets weer. In het vorige artikel heb je gelezen hoe je informatie uit een staafgrafiek kunt halen. In dit artikel wordt er een moeilijker voorbeeld van een staafgrafiek gegeven.
 

Voorbeeld

    


In de bovenstaande grafiek wordt er informatie gegeven over de uitgaven van Jouke en Sarah. Dit is ook een staafgrafiek, maar dit keer staan de staven horizontaal. Je ziet ook dat iedere staaf bestaat uit een blauw gedeelte en een roze gedeelte. De gegevens van Jouke en Sarah staan in één staaf. Het is dus lastiger om de gegevens van beide kinderen af te lezen. Aan de linkerkant van de grafiek zie je waar Jouke en Sarah hun geld aan uitgeven.

Door de verschillende kleuren per staaf kun je gemakkelijk zien wie er aan bepaalde dingen meer geld uitgeeft. Wil je echter weten hoeveel dat precies is of wat het verschil is, dan moet je goed kijken naar de kosten en dit uitrekenen. Je ziet bijvoorbeeld dat Jouke en Sarah allebei het meest geld uitgeven aan eten en drinken en dat Sarah hogere telefoonkosten heeft dan Jouke. Wil je weten hoeveel geld ze uitgeven aan de sportvereniging, dan zul je goed moeten kijken waar het blauwe en roze gedeelte van die staaf begint en eindigt. Zo geeft Jouke ongeveer €35 uit aan een sportvereniging en Sarah ongeveer €20. Om dit te bepalen zul je dus goed moeten kijken naar de grafiek.
 

Voorbeeld

       


In de bovenstaande grafiek wordt er informatie gegeven over de gemiddelde neerslag en de temperatuur over een langere periode in een bepaald land. Je ziet dat deze informatie wordt weergegeven door een staafgrafiek, maar ook door een lijngrafiek. Het is dus een gecombineerde grafiek. De lijngrafiek staat voor de gemiddelde temperatuur in graden Celcius. De staafgrafiek staat voor de gemiddelde hoeveelheid neerslag in milimeters. Doordat deze gegevens met elkaar zijn gecombineerd kun je per maand bekijken wat de gemiddelde temperatuur en hoeveelheid neerslag is. 

Je weet nu dat er verschillende soorten staafgrafieken zijn en dat je op verschillende manieren informatie kunt weergeven. Sommige staafgrafieken zijn gemakkelijk af te lezen, terwijl je bij andere grafieken goed moet kijken om de informatie te begrijpen.
 

Staafgrafiek aflezen
  • In een staafgrafiek wordt er informatie gegeven door middel van staven.
  • Bij horizontale staven kun je gegevens makkelijk met elkaar vergelijken.
  • Er zijn ook gecombineerde staafgrafieken, bijvoorbeeld als je kijkt naar de hoeveelheid neerslag en de temperatuur in een bepaald jaar.
  • De lengte van de staven geeft de hoeveelheid van iets weer. 
  • In de legenda kun je lezen wat de betekenissen zijn van de gebruikte kleuren en afbeeldingen.