Rekenen

Lijngrafiek aflezen [1]

Een grafiek is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven door middel van lijnen en figuren. In een lijngrafiek wordt dit alleen gedaan met lijnen. De lijnen laten vaak zien hoe iets zich in de loop van de tijd ontwikkelt.
 

Voorbeeld

  grafieken, lijngrafieken

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen van 10 jaar gemiddeld per week?


Je ziet dat deze lijngrafiek het gemiddeld zakgeldbedrag laat zien van kinderen t/m 13 jaar in het jaar 2013. Aan de linkerkant wordt het bedrag in euro's per week weergegeven. Onderaan wordt de leeftijd in jaren weergegeven. Aan de lijn zie je hoe dit bedrag langzamerhand hoger wordt, naarmate de kinderen ouder worden. De zwarte stippen geven het bedrag aan dat past bij een bepaalde leeftijd.

Uit deze lijngrafiek kun je verschillende informatie halen. De vraag is hoeveel zakgeld kinderen van 10 jaar krijgen. Zoek eerst de leeftijd van 10 jaar op in de onderste rij. Ga vanaf die leeftijd in een rechte lijn naar boven, totdat je bij het punt in de grafiek komt. Dit zwarte punt geeft het zakgeldbedrag weer. Kijk vanaf dit punt in een rechte lijn naar links, totdat je bij het bedrag in de linker kolom kom. Je ziet dan dat kinderen van 10 jaar, gemiddeld €2,- per week krijgen. 
 

Lijngrafiek aflezen
  • In een lijngrafiek wordt er informatie gegeven door middel van lijnen. De lijnen laten zien hoe zich iets in de loop van de tijd ontwikkelt. 
  • Lees in een lijngrafiek goed wat er aan de linkerkant van de grafiek staat en wat er aan de onderkant van de grafiek staat.
  • Welk verband geven beide gegevens aan?