Rekenen

Staafgrafiek aflezen [1]

Een grafiek is een soort plaatje waarin er informatie wordt gegeven door middel van lijnen en figuren. In een staafgrafiek wordt dit gedaan met staven. De lengte van de staven geeft de hoeveelheid van iets weer. In dit artikel lees je hoe je een staafgrafiek kunt aflezen.
 

Voorbeeld

   grafieken aflezen, staafgrafiek, legenda


In de bovenstaande grafiek wordt er informatie gegeven over favoriete tussendoortjes van kinderen. Als je een grafiek afleest, kijk dan eerst of er informatie bij de grafiek staat: waar gaat het precies om? Boven deze grafiek staat dat het gaat om favoriete tussendoortjes op basis van 350 leerlingen die gevraagd zijn. Je ziet ook dat er verschillende soorten staven staan, met elk een andere kleur/patroon. In de legenda onder de grafiek kun je zien wat deze kleuren en patronen betekenen. Aan de linkerkant van de grafiek zie je de verdeling met getallen. Bovenaan deze verdeling zie je dat het gaat om procenten, want het procentteken (%) staat erbij.

De hoogte van een staaf geeft het percentage leerlingen aan die dat tussendoortje het lekkerst vinden. Zo zie je dat iets meer dan 25% van de leerlingen een banaan het favoriete tussendoortje vinden. Yoghurt is het minst favoriete tussendoortje. Je zou ook kunnen zeggen dat fruit (banaan en appel) over het algemeen de meest favoriete tussendoortjes zijn van deze 350 leerlingen. Je merkt dat je uit een staafgrafiek verschillende informatie kunt halen.
 

Voorbeeld

verbanden, grafieken, staafgrafieken


In de bovenstaande grafiek wordt er informatie gegeven over de gemiddelde kosten per wasbeurt bij verschillende temperaturen. Aan de linkerkant zie je de verdeling in kosten in eurocent. Onder de grafiek zie je de verdeling in graden Celsius. Je ziet dat bij deze verschillende temperaturen weer verschillende staven horen. In de legenda lees je wat de kleuren van deze staven betekenen.

In deze grafiek kun je ook weer verschillende informatie vinden. Zo zie je dat het onderhoud bij alle verschillende temperaturen gelijk is, net zoals het gebruik van het waspoeder. Je ziet dat het elektriciteitsverbruik bij een hogere temperatuur erg oploopt. Het watergebruik neemt maar een heel klein beetje toe. Om te berekenen hoeveel een wasbeurt kost, moet je de kosten van iedere staaf (bij een bepaalde temperatuur) bij elkaar optellen.

Ook hier kun je veel verschillende informatie uit een staafgrafiek halen.
 

Staafgrafiek aflezen
  • In een staafgrafiek wordt er informatie gegeven door middel van staven. 
  • De lengte van de staven geeft de hoeveelheid van iets weer. 
  • In de legenda kun je lezen wat de betekenissen zijn van de gebruikte kleuren en patronen van de staven.