Rekenen

Lijngrafiek aflezen [2]

Een grafiek is een soort plaatje waarin er informatie wordt gegeven door middel van lijnen en figuren. In een lijngrafiek wordt dit gedaan met lijnen. De lijnen laten vaak zien hoe zich iets in de loop van de tijd ontwikkelt. In het vorige artikel heb je al kunnen lezen hoe je bepaalde informatie uit een lijngrafiek kunt aflezen. In dit artikel wordt een moeilijker voorbeeld van een gecombineerde lijngrafiek gegeven.
 

Voorbeeld

lijngrafieken, gecombineerde lijngrafieken aflezen


In deze grafiek zie je de verkoop van producten in een sportwinkel. Je ziet verschillende lijnen met een andere kleur, die een bepaald product weergeven. Aan de linkerkant zie je de hoeveelheid van de producten. Je ziet dat je dit moet vermenigvuldigen met 100 om het exacte aantal te weten. Onderaan de grafiek zie je de maanden van het jaar. De punten in de lijnen geven dus de verkoop van een aantal producten weer in een bepaalde maand. Doordat de lijnen door elkaar lopen, moet je goed kijken hoeveel er in een maand verkocht is.

Je ziet dat de groene lijn opvallend is. Deze lijn zakt in de maanden mei, juni, juli, augustus en september heel erg. Er worden in die zomermaanden dus vrijwel geen producten verkocht. Je kunt je afvragen welke sportartikelen er vrijwel niet verkocht worden in de zomer. Dit zouden bijvoorbeeld schaatsen, ski's of snowboards kunnen zijn. De blauwe lijn daarentegen loopt juist in de zomermaanden weer omhoog. De gele lijn blijft eigenlijk het hele jaar constant. Dit zouden sportartikelen kunnen zijn die je het hele jaar kunt gebruiken.

In zo'n gecombineerde grafiek kan het lastig zijn om de gegevens duidelijk af te lezen. Kijk daarom altijd eerst goed naar alle gegevens die in de grafiek worden weergegeven en kijk goed om welke lijn het gaat.
 

Lijngrafiek aflezen
  • In een lijngrafiek wordt er informatie gegeven door middel van lijnen. De lijnen laten zien hoe zich iets in de loop van de tijd ontwikkelt. 
  • Bij een lijngrafiek met meerdere lijnen kun je gegevens goed met elkaar vergelijken, maar kijk wel goed om welke lijn het gaat.