Rekenen oefenen

Minuten vroeger op de digitale klok

Als het een aantal minuten vroeger is op de digitale klok, dan is dit gemakkelijker te bepalen dan op de analoge klok. De minuten op een digitale klok worden namelijk tot 60 weergegeven. Zo kun je er gemakkelijk een rekensom aan koppelen.

 

Minuten vroeger op de klok

Digitale klok.

 

Op deze klok is het 5 voor half 8 's ochtends. Hoe laat was het 16 minuten geleden?
 

  • Er gaan 16 minuten af. 
  • 25 - 16 = 9.
  • Het is dan 07:09 uur.
  • Dat is gelijk aan 9 minuten over 7 's ochtends.​
     



Op deze klok is het 5 minuten over half 7 's avondsHoe laat was het 50 minuten geleden?
 

  • Er gaan 50 minuten af. 
  • 35 - 50 = - 15
  • Een heel uur is 60 minuten. Van het hele vorige uur gaan dan nog 15 minuten af; 60 - 15 = 45.
  • Het is dan dus 17:45 uur.
  • Dat is gelijk aan kwart voor 6 's middags.


Soms zijn de kloktijden al bekend en moet je bepalen hoeveel minuten hier tussen zitten.
Een dergelijk voorbeeld zie je hieronder.

 

Hoeveel minuten vroeger is het?

10 minuten over 8 's avonds in digitale tijd.

 

Het is 10 minuten over 8 's avonds. De trein komt aan op het station.

Kwart voor 8 op de digitale klok.

De trein is om 19:45 uur vertrokken. Dat is gelijk aan kwart voor 8 's avonds. Hoelang heb je in de trein gezeten?
 

Antwoord:
Je hebt 25 minuten in de trein gezeten.


In dit geval bereken je de tijd die tussen de vertrektijd en aankomsttijd zit. Maak van de vertrektijd het volgende hele uur: 45 + ? = 60. Je moet 15 minuten verder tellen tot het volgende hele uur. Tel dan de minuten van de aankomsttijd erbij. 15 + 10 = 25. Je hebt dus 25 minuten in de trein gezeten.

 

Minuten vroeger op de digitale klok
  • Trek het aantal minuten dat het later is van de minuten af.
  • Moet je het aantal minuten tussen twee kloktijden bepalen? Trek de tijden van elkaar af. 
  • Soms moet je eerst bepalen hoeveel minuten het nog is tot het volgende hele uur. Tel daarna de overige minuten erbij. 

 

Online oefenen met dit onderwerp