Rekenen

Metriek stelsel voor inhoudsmaten in kubieke meters

Het metriek stelsel voor inhoudsmaten geeft de verhouding tussen de verschillende inhoudsmaten weer. Met behulp van het metriek stelsel kun je deze maten omrekenen. Hieronder wordt het metrieke stelsel weergegeven voor de inhoud in kubieke meter. Kubieke meter betekent dat de inhoud wordt berekend op basis van de lengte, de breedte en de hoogte. Door deze gegevens met elkaar te vermenigvuldigen bereken je de inhoud.  Het kleine cijfer 3 geeft weer dat er een bewerking wordt uitgevoerd met drie gegevens; de lengte, de breedte, de hoogte.

Hieronder zie je een voorbeeld van een kubieke decimeter; dm3. De lengte, de breedte en de hoogte zijn allemaal 1 decimeter, oftewel 10 cm. Dit kun je zien aan de blokjes. Eén blokje is een kubieke centimeter. Als je in deze kubus water zou gieten, dan zou hier precies 1 liter in kunnen. Een kubieke decimeter is dus gelijk aan een liter.

 

Voorbeeld kubieke decimeter = 1 liter


kubieke decimeter is gelijk aan een liter.

 

Metriek stelsel voor inhoudsmaten; kubieke


metriek stelsel inhoud kubieke


Dit metriek stelsel kun je zien als een soort trap. Een traptrede naar beneden moet je vermenigvuldigen met duizend (x 1.000). Een traptreden naar boven moet je delen door duizend (: 1.000).

 

Zoals je ziet zijn een aantal inhoudsmaten in liters gelijk aan de kubieke inhoudsmaten.

  • Een kubieke centimeter is gelijk aan een milliliter: (cm3 = ml).
  • Een kubieke decimeter is gelijk aan een liter: (dm3 = l).
  • Een kubieke meter is gelijk aan een kiloliter: (m3 = kl).

 

Voorbeeld

 

Op een groot schip worden grote bakken met zand vervoerd. In zo'n grote bak zit in totaal 3 m3 zand. Hoeveel dm3 is dat?

 

rekenen met inhoudsmaten
 

Antwoord:

In het metriek stelsel ga je van kubieke meter naar kubieke decimeter één traptrede omlaag, dus vermenigvuldig je het getal met 1.000. 3 x 1.000 = 3.000. 3 m3 is dus gelijk aan 3.000 dm3. Dit is gelijk aan 3.000 liter.

 

Tip!: Probeer de afbeelding van de metrieke stelsels voor te onthouden. Zo kun je altijd en overal de inhoudsmaten goed omrekenen. Let op dat je bij dit stelsel sprongen van 1.000 maakt.

 

Metriek stelsel voor  inhoudsmaten 
  • Je kunt het metriek stelsel zien als een soort trap.
  • De hoogste traptrede zijn de kubieke kilometers. 
  • De laagste traptrede zijn de kubieke millimeters.
  • Van hoog naar laag = km3 - hm3 - dam3 - m3 - dm3 - cm3 - mm3
  • Een traptrede omlaag = x 1.000.
  • Een traptreden om hoog = : 1.000.