Rekenen

Erbijsommen met het rekenrek [1]

Erbijsommen kun je gemakkelijk uitrekenen met een rekenrek. Een rekenrek bestaat uit twee rijen. Beide rijen bestaan uit vijf rode kralen en vijf witte kralen. In totaal zitten er twintig kralen op een rekenrek. In het stappenplan hieronder zie je een rekenrek. 

Om vlot te kunnen rekenen met het rekenrek is het handig dat je gebruik maakt van de vijf- en de tienstructuur. Vind je dit nog lastig? Bekijk dan de volgende  artikelen: 'De vijfstructuur', 'Verkort rekenen met de vijfstructuur', 'De tienstructuur' en 'Verkort rekenen met de tienstructuur'.
 

Voorbeeldsom

Mike gaat met oma boodschappen doen. Bij de supermarkt kopen ze 7 boodschappen. Bij de groenteboer halen ze nog twee appels. 

Hoeveel boodschappen hebben Mike en zijn oma gekocht?


Mike en oma haalden eerst zeven dingen en daarna nog twee appels. De som wordt dan: 7 + 2 =.

Hieronder wordt deze voorbeeldsom stap voor stap uitgelegd met behulp van een rekenrek.
 

 
Stappenplan 
1
Schuif alle kralen naar rechts
 

 alle kralen op het rekenrek 
  

Eerst schuif je alle kralen naar rechts.

2
Zet het eerste getal van de som op het rek
 

De som is: 7 + 2. Zet eerst 7 kralen op het rekenrek door 7 kralen naar links te schuiven. Dit kun je verkort doen door gebruik te maken van de vijfstructuur.

rekenen met het rekenrek, vijfstructuur


Je schuift eerst 5 rode kralen naar links op de bovenste rij. 'Vijf...'

handig rekenen op het rekenrek

Dan komen er nog 2 witte kralen bij op de bovenste rij. 'Zes, zeven.' Je hebt nu in totaal 7 kralen naar links geschoven. 

3
Zet het tweede getal van de som op het rek
 

Er staan nu 7 kralen aan de linkerkant. De som is: 7 + 2. Er moeten dus nog 2 kralen bij. Schuif 2 witte kralen naar links.

rekenen met het rekenrek, gebruik maken van de vijfstructuur

4
De uitkomst
 

rekenen in de onderbouw, rekenrekje

De som: 7 + 2 staat nu op het rekenrek. Je kunt nu de uitkomst zien. Er staan 5 rode kralen en 4 witte kralen op het rekenrek. Samen zijn dat 9 kralen. 7 + 2 = 9. Mike en oma hebben in totaal 9 dingen gekocht.