Rekenen

Een schrikkeljaar

Een schrikkeljaar is een jaar dat een dag meer telt dan gewone jaren. Een gewoon jaar telt 365 dagen. Eens in de 4 jaar is er een schrikkeljaar met 366 dagen. Elke maand bestaat uit een bepaald aantal dagen. Dit aantal dagen is altijd hetzelfde, behalve bij de maand februari. Deze maand bestaat normaal gesproken uit 28 dagen. Tijdens een schrikkeljaar bestaat deze maand uit 29 dagen.
 

Voorbeeld

schrikkeljaar, rekenen oefenen        schrikkeljaar, rekenen oefenen, bovenbouw

"Hoera!" Het is 28 februari 2015. Vandaag is Evelien jarig. Eigenlijk is Evelien niet op 28 februari jarig. Ze is geboren op 29 februari 2008, maar toen was het een schrikkeljaar. Het is maar eens in de vier jaar 29 februari, daarom vieren ze de verjaardag van Evelien altijd op 28 februari. 


Heel lang geleden...
Heel lang geleden bestonden er nog geen kalenders. De mensen wisten toen niet precies welke dag het was. De dagen werden toen bepaald door de beweging van de maan of de stand van de zon. De oude Egyptenaren, de Chinezen en de Maya's hadden al heel vroeg een kalender. Deze volkeren hadden al bepaald dat een jaar 365 dagen had. Julius Ceasar veranderde deze kalender, want de oude kalender bleek een kleine afwijking te hebben. Een jaar had volgens hun berekeningen 365,25 dagen. Julius Ceasar voerde vanwege deze kleine afwijking het schrikkeljaar in; een jaar met 366 dagen. Dit komt eens in de 4 jaar voor. De maand februari telt dan een dag extra.
 

Een schrikkeljaar
  • Een schrikkeljaar komt eens in de 4 jaar voor. Dan heeft het jaar geen 365 dagen, maar 366 dagen.
  • Elke maand bestaat uit een bepaald aantal dagen. Dit aantal dagen is altijd hetzelfde, behalve bij de maand februari. Deze maand bestaat normaal gesproken uit 28 dagen. Tijdens een schrikkeljaar bestaat deze maand uit 29 dagen.