Rekenen

Zet de getallen van hoog naar laag

Jonge kinderen leren om getallen in de goede volgorde te zetten, bijvoorbeeld van hoog naar laag. Kennis van de getallenrij is hierbij erg belangrijk, anders kun je niet bepalen wat de goede volgorde van de getallen is.
 

Voorbeeldsom

Zet de getallen in de goede volgorde, van hoog naar laag.

8 - 10 - 1 - 6 - 2


In het stappenplan hieronder wordt uitgelegd hoe je gemakkelijk getallen in de goede volgorde van hoog naar laag kunt zetten. Je kunt de getallenrij gebruiken om te bepalen welk getal het hoogst is.
 

getallen op de getallenrij

 

 
Stappenplan
1
Bepaal het hoogste getal
 

8 - 10 - 1 - 6 - 2

Bepaal als eerste het hoogste getal. Met het hoogste getal bedoelen we het getal dat het meest waard is, het grootst is en het "hoogst" in de getallenrij staat. In dit geval is dat het getal 10.

2
Welk getal is dan het hoogst?
 

- 10 - 1 - 6 - 2 

Bepaal daarna het getal dat dan het hoogst is. In dit geval is dat het getal 8. Daarna bepaal je welk getal daarna het hoogst is. Na het getal 8 is dat het getal 6. Na het getal 6 is het getal 2 het hoogst. Het getal 1 blijft dan nog over. Die is het laagst.

3
De uitkomst
 

Als je op deze manier de getallen in de goede volgorde hebt gezet, dan heb je de getallen in de volgorde van hoog naar laag:

10 - 8 - 6 - 2 - 1

 

Van hoog naar laag
  • Om getallen in de goede volgorde te kunnen zetten, bijvoorbeeld van hoog naar laag, is kennis van de getallenrij vereist.
  • Hoe verder de getallen in de getallenrij staan, hoe hoger ze zijn.
  • Bepaal eerst het hoogste getal. Bekijk dan elke keer welk getal daarna het hoogst is. Net zolang tot je de getallen in de goede volgorde hebt.

 


Online oefenen met dit onderwerp