Rekenen

Ontbrekende getallen verbinden op de getallenlijn tm 10

Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. In dit artikel staat de getallenlijn tot en met 10 centraal. 
 

Voorbeeld

Ontbrekende getallen verbinden op een getallenlijn tot en met 10

Waar horen de getallen op deze getallenlijn?


Op de getallenlijn hierboven kun je zien dat niet alle getallen van de getallenrij al op de goede plek staan. Er ontbreken nog een aantal getallen. Om erachter te komen welke ontbrekende getallen er bij de streepjes moeten staan, is het belangrijk dat je de getallenrij goed kent. Als je de getallenrij opzegt, dan kun je horen welk getal er ontbreekt: "Nul, één, twee, drie", enzovoort. Als je de getallenrij kent, dan kun je de getallen op de goede plek zetten. 

 

Getallen verbinden op de getallenlijn tot en met 10, ontbrekende getallen

 

In het voorbeeld moet je de getallen en dobbelstenen verbinden op de getallenlijn. Er ontbreken nog een aantal getallen. Probeer als eerste deze getallen in te vullen. Dan kun je de getallen op de juiste plaats verbinden. Kijk goed naar de getallen en de dobbelstenen op de kaartjes. Als er op een kaartje het getal 1 staat, dan moet je een lijntje trekken naar het getal 1 of naar de lege plek van het getal 4 op de getallenlijn. Als er op een kaartje een dobbelsteen staat met 4 stippen, dan moet je een lijntje trekken naar het getal 4 of naar de lege plek van het getal 4 op de getallenlijn. Hierboven zie je de getallenlijn met de lijntjes naar het juiste getal.
 

Ontbrekende getallen verbinden op de getallenlijn tot en met 10
  • Jonge kinderen leren hoe ze getallen moeten verbinden op de getallenlijn. 
  • Als je de getallenrij kent en kunt tellen tot en met 10, dan kun je de (ontbrekende) getallen ook op de goede plek op de getallenlijn zetten.
  • Als je getallen op de getallenlijn moet verbinden, moet je goed kijken naar de getallen op de kaartjes en naar de getallen op de getallenlijn. Deze moeten hetzelfde zijn. 

Online oefenen met dit onderwerp

1
1