Rekenen

Zoek dezelfde sommen bij elkaar

Bij een dergelijke som moet het antwoord van beide sommen gelijk zijn. In dit artikel lees je hoe je dezelfde sommen bij elkaar zoekt.
 

Voorbeeldsom


49 + 42 = 30 + ...
 


In het stappenplan hieronder lees je hoe je een dergelijke som kunt oplossen.
 

 
Stappenplan
1
Bereken het eerste deel van de som
 

Het eerste deel van de som is: 49 + 42 =. Je kunt deze som handig kolomsgewijs oplossen. Weet jij een andere manier? Dan kan dat natuurlijk ook. Je leest hier hoe je het kolomsgewijs kunt doen. 

2a
Los de som kolomsgewijs op 
 

Noteer de getallen onder elkaar. De tientallen onder de tientallen en de eenheden onder de eenheden. Het is handig om de letters erbij te zetten: H = honderdtallen, T = tientallen, E = eenheden. Noteer de som zoals je hieronder ziet.

Zoek dezelfde sommen, kolomsgewijs rekenen

2b
Tel de tientallen en eenheden bij elkaar op
 

Tel eerst de tientallen bij elkaar op.

Tientallen eerst optellen

De 4 en de 4 staan onder de T van tientallen. Ze betekenen dus geen 4 en 4, maar 40 en 40. Je maakt dus de som: 40 + 40 = 80. Noteer dit antwoord als eerste. Tel daarna de eenheden bij elkaar op. De 9 en de 2 staan onder de E van eenheden. De som die je nu maakt is: 9 + 2 = 11. Dit noteer je onder het vorige antwoord.

2c
Uitkomst van het eerste deel van de som
 

Tel daarna de uitkomsten bij elkaar op. Je hebt nu het antwoord van het eerste deel van de som.

3
Trek het tweede deel van de som van het eerste antwoord af
 

Het antwoord van het eerste deel van de som was 91. Trek nu het tweede deel van de som hier vanaf. Je maakt dus de som: 91 - 30 = 6060 is dus het antwoord dat je moet invullen. Het is belangrijk dat je het antwoord altijd controleert! 49 + 42 = 91 en 30 + 61 = 91. Het klopt, beide sommen hebben hetzelfde antwoord.

49 + 42 = 30 + 61

 

Zoek dezelfde sommen bij elkaar
  • Bereken eerst het eerste gedeelte van de som.
  • Reken dit kolomsgewijs uit. Tel eerst de tientallen bij elkaar op en daarna de eenheden. Tel vervolgens deze antwoorden bij elkaar op. Je hebt het antwoord van het eerste gedeelte van de som.
  • Trek dan het tweede gedeelte van dit antwoord af.
  • Controleer je antwoord; hebben beide sommen dezelfde uitkomst?