Rekenen

Wat zijn tabellen, grafieken en diagrammen?

Overal om je heen kom je tabellen, grafieken en diagrammen tegen. Door middel van teksten en plaatjes wordt er op een duidelijke en overzichtelijke manier informatie gegeven. Hieronder wordt uitgelegd wat tabellen, grafieken en diagrammen zijn. 
 

Tabellen

tabellen, grafieken, diagrammen

In een tabel kun je informatie duidelijk en overzichtelijk terugvinden. Tabellen kom je overal tegen, bijvoorbeeld in een lesrooster of bij de eindscores van een voetbalwedstrijd. Er zijn verschillende soorten tabellen. Misschien ken je al wel de verhoudingstabel. Die kun je gebruiken om rekenproblemen op te lossen en te rekenen met verhoudingen. Als je wilt weten wat de afstanden zijn tussen verschillende plaatsen, dan kun je ook tabellen tegen komen. De afstanden tussen plaatsen staan namelijk in een afstandstabel.  


Grafieken

tabellen, grafieken en diagrammen


Een grafiek is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven doormiddel van lijnen en figuren. Er zijn verschillende soorten grafieken. In een beeldgrafiek wordt er informatie gegeven doormiddel van plaatjes. Die plaatjes hebben een bepaalde betekenis. De betekenis kun je vaak vinden in de legenda. Een beeldgrafiek kun je bijvoorbeeld gebruiken als je het aantal inwoners van verschillende landen met elkaar wilt vergelijken. In een staafgrafiek wordt er informatie gegeven doormiddel van staven of balken. De lengte van de staven zegt iets over de hoeveelheid. Een staafgrafiek kun je bijvoorbeeld gebruiken als je wilt weten op welke dag van de week de meeste ijsjes zijn verkocht. In een lijngrafiek wordt er informatie gegeven doormiddel van lijnen. De lijnen laten vaak zien hoe zich iets in de loop van de tijd ontwikkelt. Een lijngrafiek kan worden gebruikt als je bijvoorbeeld wilt meten wanneer het het meest heeft geregend in een jaar. 

 

Diagrammen

tabellen, grafieken en diagrammen

Een diagram is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven. Er zijn verschillende soorten diagrammen. Bij een puntdiagram wordt er informatie in een diagram gezet door middel van punten. Een puntdiagram kun je bijvoorbeeld tegen komen wanneer de lengte en het gewicht van kinderen wordt gemeten. Een cirkeldiagram heeft de vorm van een cirkel. De cirkel is verdeeld in verschillende stukken. Deze stukken hebben allemaal een andere betekenis. Doordat de informatie zo overzichtelijk in het diagram staat, kun je snel zien wat de verdeling is.

 

Tabellen, grafieken en diagrammen
  • In een tabel kun je informatie duidelijk en overzichtelijk terugvinden. Tabellen kom je overal tegen, bijvoorbeeld in een lesrooster of bij de eindscores van een voetbalwedstrijd.
  • Een grafiek is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven doormiddel van lijnen en staven. Er zijn verschillende soorten grafieken.
  • Een diagram is een soort plaatje waarin informatie wordt gegeven. Er zijn verschillende soorten diagrammen.