Rekenen

Welke valuta kennen we?

buitenlandse valuta, rekenen met buitenlandse munten  buitenlandse valuta
Een valuta is een geldig betaalmiddel van een land. Voorbeelden van bekende valuta's zijn: de euro, de Amerikaanse dollar, de Britse pond, de Japanse yen en de Russische roebel. In heel Europa kun je betalen met de euro, maar hier kun je niet mee betalen als je bijvoorbeeld in Rusland bent. Je zult dan moeten betalen met de Russische roebel.
 

Veel voorkomende valuta's

euro, eurolanden, euromunten
Euro: het betaalmiddel voor de landen in Europa.  Er zijn ook enkele overzeese gebieden en kleine staten zoals Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Andorra, waar je ook met de euro kunt betalen.                                  

Amerikaanse dollar, buitenlandse valuta
Amerikaanse dollar: het betaalmiddel van de Verenigde Staten. Er zijn ook andere landen die deze munteenheid gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld ook mee betalen op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.      

britse pond, valuta
Britse pond: de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. Schotland en Noord-Ierland hanteren hun eigen biljetten, maar je kunt er wel met de Britse pond betalen.                        
japanse yen, valuta
Japanse yen: de munteenheid van Japan. De Japanse yen is wereldwijd een belangrijke munteenheid geworden, vanwege de belangrijke Japanse economie.
russische roebel
Russische roebel: de munteenheid van Rusland. Van 1917 tot 1991 was de roebel ook de munteenheid van de hele Sovjet-Unie en het Russische Keizerrijk. Sinds 1992 hebben Rusland en Wit-Rusland hun eigen roebel.