Rekenen

Staartdelen [1]

Deelsommen kunnen soms best lastig zijn om op te lossen. Door middel van een staartdeling kun je een lastige deelsom zonder rekenmachine uitrekenen. In dit artikel wordt het staartdelen uitgelegd op een manier die tegenwoordig vrijwel niet meer wordt toegepast in het Nederlandse basisonderwijs. Dit is echter een manier die bij veel volwassenen nog bekend is. Vandaar dat gekozen wordt om toch een uitleg te geven over deze manier van delen.
 

Voorbeeld

 staartdelen

Op een hele grote middelbare school zitten 7.848 kinderen. Iedereen gaat op kamp. De kinderen worden verdeeld over 12 groepen.

 

Hoeveel kinderen zitten er in elke groep?


De som die je moet berekenen, is 7848 : 12 =. In het stappenplan hieronder lees je hoe je dit kunt oplossen m.b.v. een staartdeling.
 

 
Stappenplan staartdelen
1
Schrijf de som op tussen schuine strepen
 

staartdelen, oude manier van staartdeling

Schrijf als eerste de som op tussen schuine strepen. Eerst het getal waardoor gedeeld wordt (12), dan het deeltal (7848) tussen schuine strepen.

2
Maak een hulprijtje van de tafel waardoor je deelt
 

Je moet delen door 12, dus maak je een hulprijtje van de tafel van 12. Hierdoor wordt het gemakkelijker om getallen te kiezen, waardoor je kunt delen. Ken je de tafel van 12 goed uit je hoofd? Dan is het niet nodig om een hulprijtje te gebruiken.

De tafel van 12, staartdelen, hulprijtje

3
Maak de staartdeling: hoevaak past 12 in 7.848?
 

 staartdeling, stap 1
1. Begin bij de staartdeling aan de linkerkant. Hoevaak past 12 in 7? Dit kan niet, dus kijk je naar de eerste twee getallen. Hoevaak past 12 in 78? In het hulprijtje zie je dat 12 zeker 6 keer in 78 past. 6 x 12 = 72. Neem altijd een zo groot mogelijke stap! Het antwoord haal je van de 78 af. Je ziet dat er nu 6 overblijft.
2. Hoevaak past 12 in 6? Dit kan niet, dus haal je het volgende getal erbij. Hoevaak past 12 in 64?

 


3. In het hulprijtje zie je dat 12 zeker 5 keer in 64 past. 5 x 12 = 60. Haal dit getal er vervolgens weer af. Je ziet dat er nu 4 overblijft.
4. Hoevaak past 12 in 4? Dit kan niet, dus haal je weer het volgende getal erbij. Hoevaak past 12 in 48?

 


5. In het hulprijtje zie je dat 12 precies 4 keer in 48 past. 12 x 4 = 48. Er blijft nu niets meer over, dus de deelsom is opgelost.

4
De uitkomst
 

staartdelingen oplossen
Je hebt de deelsom opgelost.

Het antwoord op de som is: 654.

654 past dus 12 keer in 7.848.

 

Staartdelen
  • Schrijf de deelsom op tussen schuine strepen.
  • Begin aan de linkerkant. Vraag jezelf bij ieder getal af hoevaak de deler daar in past. Kan dit niet? Haal dan het volgende getal erbij en vraag jezelf weer af hoevaak de deler hier in past.
  • Maak gebruik van een hulprijtje als je dit handig vindt.
  • Kies altijd het grootst mogelijke getal, anders klopt je antwoord niet.
  • Deel net zolang, tot je niets (0) meer hebt. In sommige gevallen blijft er een rest over.