Terug

Getal tm 1.000.000 delen door een getal tm 1.000

Getal tm 1.000.000 delen door een getal tm 1.000

 

Staartdelen

In deze oefening ga je een aantal deelsommen t/m 1.000.000 oplossen door gebruik te maken van een staartdeling. Een staartdeling is niet een soort deelsom, maar een manier om een deelsom in stappen op te lossen.

In deze oefening maak je gebruik van de zogenaamde hapmethode. Hierbij reken je in stappen uit hoevaak de deler in het te delen getal past. Dit doe je net zo lang, tot je het antwoord op de som hebt.

Bij de staartdelingen in deze oefening staat steeds een lijstje met sommen. Klik hier voor een voorbeeld van zo'n lijstje. In deze oefening moet je gebruik maken van de sommen uit dit lijstje. Er zijn namelijk veel antwoorden mogelijk om als stap bij een staartdeling te kiezen. Eigenlijk is er geen goede of foute tussenstap, als het eind antwoord maar juist is.

Met deze oefening maak je kennis met deze manier van staartdelingen en word je aan het denken gezet over hoe je zelf een staartdeling kunt gebruiken bij het oplossen van een deelsom. Als je een deelsom zelf met pen en papier moet oplossen en je kiest de staartdeling als manier, dan kies je de tussenstappen die je zelf handig vindt.
 

staartdelen, rekenen, delen, basisonderwijs, groep 7, groep 8